Tweede Wereldoorlog

Acht dagen in mei – De laatste week van het Derde Rijk. Volkert Ullrich.

In 2011 verscheen Tot de laatste man van Ian Kershaw over Duitsland 1944-1945.

In dit boek stelt Kershaw de vraag waarom veel Duitsers tot het laatst toe door bleven vechten. Het was in 1944 duidelijk dat de oorlog verloren was en dat het land vernietigd werd. Lezenswaardig boek dat ik later nog zal bespreken.

Keek Kershaw nog naar het laatste jaar, Volker Ullrich beperkt zich tot de laatste week.

Voor het samenstellen van dit boek gebruikte Ullrich dagboeken, brieven en herinneringen.

Als een rodedraad loopt de regering van groot-admiraal Karl Dönitz door het boek. Dönitz was tot het eind één van de slaafse aanhangers van Hitler. Wat hij die laatste week nog hoopte te bereiken en hoe hij dat deed wordt uitvoerig uit de doeken gedaan.

Dönitz was door Hitler zelf aangewezen als zijn opvolger, en hij koos, min of meer noodgedwongen, zijn domicilie in Flensburg, bovenin Duitsland, tegen Denemarken aan.

Ook kleine gebeurtenissen komen aan bod, zoals het bezoek van filmster, zangeres Marlene Dietrich aan Bergen-Belsen. Ze hoopte op informatie over haar zus over wie ze vernomen had dat ze in Bergen-Belsen zat. Groot waren haar verbazing en verwarring toen ze ontdekte deze zus samen met haar man een legerbioscoop dreven en beslist niet tot slachtoffers behoorden. In de bioscoop vonden Wehrmachtsoldaten en ss’ers amusement en ontspanning.  Ullrich vervolgt dit stuk met een korte biografie van Dietrich, we komen nog enkele biografieën tegen in het boek.

Acht dagen in mei is een aanrader, boeiende geschiedenisschrijving.

Acht dagen in mei.

Volkert Ullrich.

Uitgeverij De Arbeiderspers.

Publicatiedatum 29 april 2020.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *