Nederland,  Tweede Wereldoorlog

Opgepakt – Harm van der Veen.

Opgepakt – verhalen van kinderen in Kamp Westerbork. Geschreven door Harm van der Veen m.m.v. Guido Abuys en Dirk Mulder. Illustraties: Geert Schreuder.

Onlangs kwam ik deze prachtige uitgave uit 2015 van Herinneringskamp Westerbork tegen. In het boek vertellen tien kinderen hun verhaal. De hoofdstukken bestaan uit drie delen, eerst  korte achtegrondinformatie, dan een korte vertelling over het kind en vervolgens een, in de ik-vorm geschreven stuk. 

Normaal gesproken houd ik niet zo van historische verhalen waarin gedachten en woorden van de personen door de schrijver worden ingevuld, maar hier is dat geen probleem, de ik-teksten zitten vol feiten, de ‘verzonnen’ teksten zijn geloofwaardig.

Settela Steinbach. Ook haar verhaal komt in het boek voor.

Fred Schwarz, een Joodse jongen uit Wenen, vertelt dat hij na zijn vertrek uit Duitsland op verschillende adressen verbleef, één van die tijdelijke schuilplaatsen bevond zich in Noordwijk, mijn woonplaats, ik ben benieuwd of ik er achter kan komen waar dat in Noordwijk geweest is.

De illustraties van Geert Schreuder zijn werkelijk schitterend. Het prachtig vormgegeven boek is hiernaast rijk gevuld met foto’s. Opgepakt – verhalen van kinderen in Kamp Westerbork is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook volwassenen zullen dit boek met belangstelling lezen.

De synagoge van Essen na de ‘Kristallnacht’. November 1938.

Ik weet niet of het boek in Kamp Westerbork nog te koop is, op internet is het tweedehands wel te vinden.

Opgepakt – verhalen van kinderen in Kamp Westerbork.

Harm van der Veen.

2015

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *