Nederland,  Tweede Wereldoorlog

Van naam tot nummer – Pieter Dekker en Gert Dompseler.

Slachtoffers van de Puttense razzia.

Toen ik in Putten op vakantie was heb ik het boek van Madelon de Keizer, ‘Putten – de razzia en de herinnering’ gelezen. In een boekhandel in Putten kocht ik ‘Van naam tot nummer.’,  een gedenkboek over de razzia van Putten geschreven door Pieter Dekker en Gert van Dompseler.

Het boek bevat informatie over de slachtoffers van de razzia, de gegevens zijn zo goed als compleet. Een enkele keer is plaats of datum van overlijden niet bekend.

In het, ruim 500 bladzijden tellende, boek wordt naar vier aspecten van de razzia gekeken: de aanleiding en de reis via kamp Amersfoort naar de Duitse kampen, foto’s en persoonlijke informatie van de afgevoerde mannen, een aantal persoonlijke verhalen met beelden uit persoonlijke archieven en tot slot informatie over de kampen. Van de kampen wordt onder meer getoond waar ze lagen en hoe de plattegrond er uit zag.

De meeste mannen uit Putten zijn via kamp Amersfoort naar Neuengamme gebracht en vandaar naar Husum of Ladelund. Neuengamme lag bij Hamburg. Husum lag in het noorden richting Denemarken terwijl Ladelund vrijwel op de Duits-Deense grens lag.

In deze kampen moesten de gevangenen, om de verwachtte invasie te stoppen, tankgrachten graven en aan geschutsstellingen werken. Het graven van de bijna vijf meter brede en drie meter diepe tankgrachten in de  natte zware grond was voor de, bij aankomst al ondervoede en verzwakte gevangenen, erg zwaar werk. Zowel Husum als Ladelund waren zeer basale overbevolkte kampen met vrijwel geen voorzieningen. Toen duidelijk werd dat de invasie niet in Noord-Duitsland plaats zou vinden werden de werkzaamheden gestopt, wie nog leefde werd teruggebracht naar Neuengamme.

De pastoor van Ladelund zorgde ervoor dat de Puttenaren netjes begraven werden. Een eigen graf was niet mogelijk vandaar drie gezamelijke graven.

Kamp Ladelund heeft maar zes weken bestaan, in die korte tijd overleden 301 gevangenen, onder hen 110 uit Putten. Ladelund heeft om verschillende redenen, die in het boek genoemd worden, veel aandacht gekregen, in het boek worden echter in totaal 15 kampen bekeken.

Erg mooi opgemaakt met veel illustraties en achtergrondinformatie. Hoewel het in principe om een naslagwerk gaat heb ik het boek van begin tot eind gelezen. 

Een waardig gedenkboek.

Van naam tot nummer – slachtoffers van de Puttense razzia

Pieter Dekker en Gert van Dompseler

2014

Uitgeverij Louise

De uitgeverij is gespecialiseerd in boeken over de Tweede Wereldoorlog en over Friesland.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *