Veertiende bulletin – Tweede Wereldoorlog.
Veel mensen hebben getracht de ramp te beschrijven, maar het blijft slechts gestamel over wat er in werkelijkheid is geschied.
Jetteke Romkes, een vrouw die Ravensbrück overleefde.
Afgelopen week verscheen bij uitgeverij Aspekt het Veertiende Bulletin – Tweede Wereldoorlog. Het boek kent een verscheidenheid aan artikelen. Het eerste wat ik las was ‘Stalins mislukte ‘Blitzkrieg’ tegen Finland.’ Een onderwerp waar ik tot nu toe vrijwel niets over gelezen had. Rusland viel Finland in 1939 op verschillende fronten aan, de Finnen slaagden erin de Russen te weerstaan en te verslaan. Begin 1940 deed een nieuw benoemde opperbevelhebber het anders, het Rode Leger verzamelde zich compleet op één front, de Karelische Landengte; 600.000 man, 2000 tanks en 3137 kanonnen sterk. Hiertegen was het Finse leger niet opgewassen. Om eind 1939 het niveau van het officierskorps op peil te krijgen moesten halsoverkop de officieren, maar ook generaals, die door de paranoïde Stalin naar de Goelagarchipel waren gestuurd, bevrijd en teruggehaald worden, voor zover ze nog in leven waren.
In een uitgebreid artikel, ‘De lange schaduw van de oorlog’, wordt een groot aantal publicaties van verschillende uitgeverijen betreffende de Tweede Wereldoorlog uit 2020, en een enkele uit 2019, besproken. Bijzonder informatief. (Mijn verlanglijstje telt weer enkele nieuwe titels).
‘De ‘Rattenlijn’ – de man die vijfmaal werd begraven’ is een ruime recensie van het onlangs verschenen boek ‘De Rattenlijn’. Een bespreking van dit boek staat binnenkort op deze site. De Rattenlijn was het netwerk dat zich bezighield met het opvangen en begeleiden van Nazi’s die na de Tweede Wereldoorlog Europa uit vluchtten.
In ‘Ravensbrück en de nationale herdenking’ aandacht voor vrouwelijke gevangenen. Hoewel Ravensbrück bekend staat als vrouwenkamp hebben er ook zo’n 20.000 mannen gezeten. Buitenkampen in de omgeving en andere kampen voor vrouwen in heel Duitsland worden kort belicht. Nog in september 1944, toen de geallieerden al aan de Nederlandse grens stonden, werden er 653 vrouwen op transport naar Ravensbrück gesteld. Aan dit transport waren ook vrouwen uit het Oranjehotel in Scheveningen toegevoegd. ‘Hollands glorie: het Oranjehotel’ handelt over deze gevangenis, er wordt gekeken naar het Oranjehotel in de oorlog, maar ook naar het nieuwe Nationale Monument dat in 2019 in een deel van de gevangenis is geopend.
Niet iedere bijdrage gaat over ‘grote’ onderwerpen, ‘Marcel Leiser, 1923-1944’ herdenkt een jongeman die op 12 oktober 1944, met twee anderen, werd doodgeschoten als represaille voor een aanslag op de spoorlijn Leeuwarden-Zwolle. De drie mannen waren willekeurig aangewezen, ze hadden niets met de aanslag te maken. Voor Leisers ouderlijke woning aan de Burgemeester Martensingel 125 in Gouda liggen drie Stolpersteinen; voor Marcel, voor zijn moeder en voor zijn vader.
Boeiend is de historie van het enige vliegdekschip dat de Duitsers gehad hebben, de Graf Zeppelin. Andere onderwerpen zijn onder meer : ‘De 1ste Panzer Division tijdens de Frankrijkveldtocht’, ‘Francisco Franco’ en ‘De rol van de monarchie in de val van het fascisme. (Italië)’. Kortom een lezenswaardig boek. Het is weer zo’n boek dat er voor zorgde dat ik te laat naar bed ging, na een uitgelezen stuk dacht ik steeds: ‘Nog eentje, dan stop ik.’, maar je blijft lezen. Een aanrader.
Veertiende bulletin van de Tweede Wereldoorlog. (251 blz.)
Redactie Perry Pierik.
Aspekt.
2021.
2 Reacties
Bas
Ik was niet bekent met deze serie. De kleine verhalen die vaak onbelicht blijven, maar de grootste impact hadden op de oorlog en mensheid. Ik houd ervan. Binnenkort eens opzoeken. Bedankt!
admin
Hallo Bas, het is een mooie serie. Wanneer je het boek wilt lenen om een beeld te vormen dan hoor ik het wel.