Tweede Wereldoorlog

Terugblik – Merlyn Frank.

Mijn toekomst wordt alsmaar kleiner, mijn verleden verbrokkelt en verkleurt. Maar anders dan zinloos terugkijken in woede en wrok wil ik liever met een weemoedige glimlach omkijken naar het kind van toen en nog eenmaal – voor het laatst – de lange vermoeiende reis maken naar het jaar 1943.

Dit boekje, 35 bladzijden, is een juweeltje. Het lukt de schrijfster inderdaad om in dit loodzware onderwerp toch een glimlach te leggen, heel bijzonder. 

Spontaan, maar vooral heel impulsief – geheel in lijn met haar aard – had mijn moeder ons in de trein op weg naar Drenthe weggeven aan wildvreemden op een station. Ons: mijn drie maanden oude babybroertje en mij, haar dochter van bijna drie.

De schrijfster moet leven met het feit dat ze bij ‘vervangouders’  is opgegroeid, ‘vervangouders’ waar ze geen goede band mee kon krijgen, en dat vrijwel haar hele familie vermoord werd in Sobibór.

Merlyn Frank heeft een ontspannen schrijfstijl, deze sterke vrouw kan prachtig en meeslepend schrijven over de moeilijkheden die ze, door haar verleden, in haar verdere leven is tegengekomen. Het maakt mij nieuwsgierig naar haar eerdere werk.

Het boekje, waarmee de uitgever de aandacht wilde vestigen op Holocaust Memorial Day – 27 januari, is bij de uitgever als e-book gratis te bestellen, als papieren exemplaar voor €5,00

Een buitenkans om dit werkje, gratis (of voor een lage prijs) te lezen en om kennis met Merlyn Frank te maken.

www.verbum.nl

Terugblik.

Merlyn Frank.

2022

Uitgeverij Verbum.

Ander werk van Merlyn Frank: Koosje – Een dinsdagskind, een reconstructie van het leven van haar moeder aan de hand van documenten en gesprekken met nabestaanden. Vliegende kiep, op zoek naar zichzelf vanaf haar dertiende tot haar dertigste verjaardagen. Ver weg en heel dichtbij – Een testament.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *