Graven van Holland – D. de Boer & E. Cordfunke.
Nadat ik dit boek in 2011 kocht heb ik het met plezier helemaal gelezen, daarna heb ik het regelmatig als naslagwerk gebruikt. Onlangs bij het lezen van de boeken over Jacoba van Beieren, zie de recensie op deze site, heb ik het opnieuw als zodanig gebruikt. Natuurlijk om de informatie over Jacoba, maar ook om te lezen over haar vader, Willem VI en diens vader, Albrecht van Beieren. Albrecht van Beieren was ik ook al tegengekomen in het boek over ‘Kasteel de Boekhorst’. Nogmaals, het is ook een boek om in één keer te lezen.
Het boek is fraai vormgegeven. Veel, vaak paginagrote illustraties. In ruim 35 levensbeschrijvingen komen alle middeleeuwse graven van Holland aan bod.
Veel geschiedkundigen huldigen de opvatting dat Holland aanvankelijk een stuk was van het veel grotere Friesland. Algemeen wordt Dirk I gezien als de eerste graaf van Holland. Dit moeten we plaatsen in 900 na Chr.. Zijn vader Gerluf geldt als stamvader van het Hollandse gravenhuis. Belangrijk is om te weten dat deze graven eerder graven in Holland waren dan graven van Holland.
Zeven eeuwen lang waren er graven van Holland, vaak aangevuld met Zeeland. De laatste graaf was, misschien verrassend, de Spaanse koning Filips II. Hij was graaf van Holland tot Holland hem in 1581 afzwoer.
Hendrik van Heesel, geboren rond 1456, heeft portretten gemaakt van Hollandse graven tot en met graaf Maximiliaan. Rond deze portretten zijn de hoofdstukken opgebouwd. Voor de graven na Maximiliaan zijn vergelijkbare portretten gebruikt.
Deze keer geen uitgebreide recensie, maar kort en krachtig: een mooi en boeiend overzichtswerk over het ontstaan van de Hollandse en Zeeuwse gewesten.
Graven van Holland – Middeleeuwse vorsten in woord en beeld.
D.E.H. de Boer & E.H.P. Cordfunke.
2010.
Walburg Pers.