Biografie

Water en wijn – De kleine wereld van de grote Latijnse dichter Horatius. Patrick Lagrou.

Dit had ik altijd gewenst: een brokje land, niet al te groot, met daarbij een huisje en een tuintje, en een beekje met wat stromend water, en om te eindigen, nog een beetje bos. De goden hebben me meer dan genoeg gegeven. Meer vraag ik niet, Mercurius, dan dat dit waardevolle geschenk in mijn bezit mag blijven.

Satire 2.6.1-5: Het leven in de stad en op het land.

Wat is dit een leuk boek! En een mooi boek.Toen ik er een poosje in bezig was realiseerde ik me dat het boek een rustgevende sfeer heeft. Dat ligt zeker aan het werk van Horatius, hij vond zijn geluk in kleine dingen: tevreden zijn met wat je hebt en daarvan genieten.  Het ligt verder aan de opzet van het boek. Op vrijwel iedere linker bladzijde staat, in een ander lettertype en in een iets grotere lettergrootte dan de andere tekst, werk van Horatius, daarbij een begeleidende tekst van de auteur, regelmatig een afgebakend stukje met algemene informatie over de Grieks-Romeinse wereld en dat steeds verrijkt met foto’s en afbeeldingen. Je kunt het boek helemaal lezen, of alleen de teksten van Horatius en daarbij de illustraties bekijken. Ik moet bekennen dat ik tot nu toe niets van hem wist, laat staan gelezen had, ik ben blij dat ik door dit boek kennis met zijn werk gemaakt heb.

Quintus Horatius Flaccus werd geboren in 65 voor Chr. en overleed 8 voor Chr. Het grootste deel van Horatius’ volwassen leven was Augustus de keizer van het Romeinse Rijk. Horatius wordt gerekend tot de grootste dichters uit de Latijnse literatuur. Horatius werd door Gaius Maecenas, raadgever en vriend van Augustus, in staat gesteld zich zonder zorgen aan zijn werk te kunnen weiden. Maecenas schonk hem een bescheiden maar prachtig landgoed en middelen om in het bestaan te voorzien.

Er zit ook kritiek in Horatius’ werk, hij veroordeelt bijvoorbeeld de vermogende die nog vlak voor zijn dood marmerplaten laat zagen om er zijn huis mee te versieren, zonder ook maar aan zijn grafmonument te denken. Om nog rijker te worden, verplaatst de landeigenaar de grensstenen van zijn buren, en hij verdrijft mensen die al generaties op zijn eigendom wonen. En waarom moeten er peperdure bouwmaterialen zoals goud, ivoor of gekleurde marmersoorten van ver over de Middellandse Zee worden aangevoerd. Horatius veroordeelt de ongebreidelde bouwwoede van de rijke klasse. Niet alleen de grootsteedse bouw, maar ook de bouw ver buiten de stad. Het platte land en de kusten langs de zee worden door de mens bedreigd. Toen ook al.

Het is een boek om rustig te lezen, geniet van de poëzie en de illustraties. Dit boek is meer dan een biografie. Achterop staat: ‘Het is een boek dat wellicht enig is in zijn soort’, of dat zo is weet ik niet, zo ver reikt mijn kennis van boeken niet, maar dat het een bijzonder boek is is duidelijk.

Lagrou heeft bijna alle plaatsen, monumenten of kunstwerken die naar Horatius kunnen verwijzen opgezocht en gefotografeerd. 

Vraag je niet af wat morgen komt. Beschouw elke dag die het lot je schenkt, als pure winst. Kijk niet neer op liefde en dans, zolang je nog jong bent en nurkse grijsheid veraf ligt. 

Zoek nu het Marsveld en de pleinen op, en het zachte gefluister ’s avonds op het afgesproken uur.

Zoek het meisje dat zich schuil houdt in een verborgen hoekje. Haar lieflijke lachje zal haar verraden. Stoeiend mag je dan aan arm of vinger de ring ontfutselen.

Ode 1.9 : Aan Thaliarchus. En voor wie denkt dat Horatius aanzet tot diefstal; de ring, of een ander kleinood,  dient als onderpand voor een volgende ontmoeting.

Een harde kaft had er voor kunnen zorgen dat het grote boek iets makkelijker in de hand had gelegen. Verder niets dan lof.

Water en wijn – De kleine wereld van de grote Latijnse dichter Horatius.

Patrick Lagrou

Februari 2021

Aspekt.

Want zij die veel verlangen, zullen ook veel tekortkomen. Gezegend is hij aan wie de godheid met zuinige hand schonk, wat voor hem voldoende is. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *