Tweede Wereldoorlog

The first turn of the wheel – William C. Andrew.

Rond 1938 concluderen de Russen dat Japan niet bezig is om een oorlog tegen hen te beginnen, Japan gaat er van uit dat het Russische leger verzwakt is en dat voorlopig blijft na Stalins ingrepen. Beide hadden het mis.

In de tweede helft van de 19e eeuw verliet Japan de politiek van isolatie en richtte zich op de wereld. De industrie groeide en er was behoefte aan grond-  en brandstoffen. Japan stak het water over en bezette grote delen van Azië.  

In 1936 sloot Japan een anti-communistisch verbond met Duitsland. Rusland beloofde op haar beurt vazalstaat Mongolië te beschermen tegen Japanse agressie. Voor Rusland ontstond nu de dreigingvan een twee-frontenoorlog. De Russische situatie werd bemoeilijkt door Stalins paranoia, hij had de helft van de top van het Russische leger laten vermoorden. Het Rode Leger werd grotendeels geleid door commissarissen , samenhang ontbrak, angst en argwaan domineerden.

Begin 1939 waren er inleidende schermutselingen, en vanaf mei 1939 braken serieuze gevechten bij de Halha Rivier, Khalin Gol, op de grens van Mongolië uit.

Jandrew beschrijft de verbazingwekkend ouderwetse staat waarin het Japanse leger verkeerde. De Russen stonden er in mei 1939 beter voor. Ze combineerde met succes verschillende legeronderdelen, lucht- en grondmacht, de industrie was gegroeid en er werden in grote getale eenvoudige, betrouwbare, goed bewapende tanks gebouwd. Wat het Rode Leger daarboven bezat waren: mannen, miljoenen en miljoenen mannen. Dit zorgde er voor dat er niet veel waarde aan een mensenleven werd gehecht, er was altijd weer nieuwe ‘voorraad’.

De strijd tussen de twee landen wordt gedetailleerd en boeiend beschreven. Een grote rol was weggelegd voor generaal Zhukov die we bij de slag om Berlijn weer tegenkomen.

Op 24 augustus omsingelden de Russen de Japanse troepen, Japan was verloren. Japanse soldaten blijven echter vaak doorvechten, ook wanneer overgeven meer voor de hand ligt. Er waren ook soldaten die niet doorvochten maar in plaats daarvan rituele zelfmoord pleegden, veel gewonden werden gedood, euthanasie zoals de schrijver zegt. De Russen wilden, deze keer, hun infanterie niet nodeloos in gevaar brengen, de omsingeling werd met behulp van tanks steeds strakker en de artillerie vuurde doorlopend op de ondervoede, gewonde, verloren Japanse soldaten.

Russische tanks in de slag om Khalkin Gol.

Terwijl op 1 september Polen door Duitsland aangevallen werd bereidde Japan tegen beter weten in nieuwe, naar zal blijken onsuccesvolle, aanvallen op de Russische stellingen voor. Op 19 september werden de gevechten dan toch beëindigd.      

In Rusland was niet veel aandacht voor deze strijd, de aandacht ging al snel naar Polen, waarvan het Rode Leger het met Duitsland afgesproken deel bezette.  Japan richtte de aandacht weer op het oosten en bombardeerde Pearl Harbour, met als gevolg dat de U.S.A. aan de oorlog deel ging nemen en daarmee Hitler tot een twee fronten oorlog dwong.

Jandrew belicht met dit boek een vrij onbekende slag die even voor de Tweede Wereldoorlog geleverd werd en die grote invloed had op de politiek van Japan en Rusland en gevolgen had voor Duitsland en de Verenigde Staten. Kort, bondig met veel feiten. 

The first turn of the wheel. 

William C. Jandrew.

1 juli 202

Aspekt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *