Evolutie

Het heelal in ons – Neil Shubin.

De gemeenschappelijkegeschiedenis van stenen, planeten en mensen.

Er bestaan oude verbanden, verbanden die teruggaan tot miljarden jaren voor het ontstaan van het leven en zelfs van de aarde. De geboorte van de sterren, de bewegingen van de hemellichamen langs het firmament, van de oorsprong der dagen zelfs, staan in ons lichaam geschreven.

De schrijver wil als wetenschapper inzicht krijgen in hoe ons lichaam is ontstaan. Hij komt dan tot een conclusie die ik erg indrukwekkend vindt: ‘De kosmos hergebruikt voortdurend materie. Ieder sterrenstelsel, iedere ster en ieder mens is de tijdelijke eigenaar van deeltjes die voordien, verspreid over onmetelijke hoeveelheden tijd en ruimte, de geboorte en dood van talloze hemellichamen hebben meegemaakt. De deeltjes waaruit wij bestaan hebben miljarden jaren door het heelal gereisd, en lang nadat wij en de aarde zijn verdwenen, zullen het de bouwstenen van andere werelden zijn.’

Shubin kijkt naar het begin van het heelal, naar het ontstaan van de aarde, onze blauwe oase van water en lucht – de enige in het ons bekende heelal,  en tot slot de mens. 

Het boek is, wat mij betreft, razend interessant. Boeken over de ruimte kunnen mensen een nietig gevoel geven, en dit boek brengt dan ook nog eens heelal en mens bij elkaar. 

Jammergenoeg gaat niet het hele boek over de verbanden tussen heelal en mens. Meer dan de helft gaat over de geschiedenis van aarde en mens, overigens ook bijzonder lezenswaardig. Onderwerpen, onder meer: Wat is de basis voor aangeboren dagritmes?, de band tussen leven en water, waarom is er op aarde wel water en op andere planeten in ons Zonnestelsel niet?, wanneer ontstond leven op aarde en hoe zagen de eerste organismen eruit? en hoe snel sterven organismen uit?

De eerste keer dat ik dit boek las, een aantal jaar geleden, was ik bijzonder onder de indruk van wat Shubin schrijft over het verband tussen heelal en mens en dat ben ik na deze, derde, herlezing weer. Wat een wonderbaarlijk verhaal.

Het boek waarmee Neil Shubin bekend werd, ‘De vis in ons’, bekijkt de evolutie van eencellige tot meercellige organismen. Hiervoor later aandacht.

Het heelal in ons.

Neil Shubin.

2013

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *