National Geographic – Egypte.
Zesdelige serie.
Begin november verscheen het eerste deel van een zesdelige serie van National Geographic over Egypte.
Deel één is getiteld ‘De eerste farao’s – het ontstaan van een verenigd Egypte’. Het 148 pagina’s tellende blad staat vol prachtige foto’s, waaronder veel bekende, en plattegronden. Wie een basiskennis van het Oude Egypte heeft zal in dit nummer niets nieuws tegenkomen, toch is het leuk om te lezen, zeker in combinatie met de foto’s e.d.
Wanneer je verschillende boeken over het Oude Egypte naast elkaar legt zie je regelmatig kleine, soms grote, variaties in de gegevens. Zo wordt in deze uitgave, blz. 104, verteld dat vizier Amenemhet door farao Mentoehotep IV, Middenrijk – einde 11e dynastie, op pad wordt gestuurd om een blok steen te vindenen en dit uit te hakken voor het deksel van de toekomstige sarcofaag van de farao. Andere bronnen vermelden dat Amenemhet niet alleen een deksel, maar een complete sarcofaag mee moest brengen. Dit lijkt onbelangrijk, maar de juiste informatie laat zien dat de schrijver de juiste vertaling van het Egyptische schrift heeft gebruikt, en dat draagt bij aan de betrouwbaarheid van de informatie.
De expeditieleden zien een drachtige gazelle, deze stopt om te kalveren, en op de plek waar dat gebeurt vindt men de gezocht steen. Er zijn ook bronnen die schrijven dat de deksel al uitgehakt was en dat de gazelle op de gereedliggende deksel haar jong ter wereld bracht. Hoe dan ook, het pasgeboren jong wordt in alle bronnen geofferd, dus het loopt voor het beestje zo wie zo slecht af.
Het Middenrijk eindigt met de 12e dynastie. Van de laatste twee farao’s is vrijwel niets bekend. De één na laatste was Amenemhet IV, hij werd opgevolgd door een vrouw, Neferoesobek. Haar naam wordt ook wel geschreven als Sobekneferoe, waarbij de naam van de god Sobek dus voorop staat. De eerste vrouwelijke farao. Ik had graag gelezen over eventuele nieuwe informatie en inzichten over deze twee farao’s en dan met name over de laatste. De informatie die we hier over haar krijgen is bekend en bevat bijvoorbeeld de vraag of zij de weduwe of zuster, of allebei, van Amenemhet IV was. Was zij eerst regentes of direct al koningin?
Op de bekende Turijnse koningspapyrus staat over de tijd van de laatste farao van de elfde dynastie dat het een periode was dat er geen koning regeerde. Is er inmiddels meer over deze onbekende farao bekend? Het beantwoorden van dit soort vragen was niet de insteek van deze uitgave, maar zou het geheel wel interessanter gemaakt hebben.
Inhoud: De eerste farao’s – Piramidebouwers – De exploitatie van de Nijlvallei – Crisis in het rijk – Het Middenrijk – Buitenlndse koningen – Bijlagen, waaronder dynastieke lijsten en kaarten van Egypte tijdens het Oude Rijk en het Middenrijk.
National Geographic collection.
Egypte deel 1. De eerste farao’s – het ontstaan van een verenigd Egypte.
Losse nummers euro 9,95 Abonnement is goedkoper.