De hiërogliefen van het Oude Egypte – Aidan Dodson.

Ik lees niet alleen nieuwe boeken, maar ik pak graag een boek uit mijn verzameling om nog eens te lezen. Nu maar weer eens een boek over het oude Egypte, dat is al weer te lang geleden. Dit boek over hiërogliefen komt uit 2001.  Het boek gaat in op enkele van de talrijke thema’s rond Egyptische hiërogliefen. Het gaat niet over de vraag hoe je ze moet lezen, er wordt gekeken naar de betekenis van hiërogliefen voor de oude Egyptenaren.

Hierogliefen in de tempel van Karnak. (Eigen foto).

Dodson begint met een hoofdstuk over de oorsprong van de Egyptische taal. Er wordt gekeken naar drieduizend jaar schrijven. Het hiërogliefenschrift en de direct daarvan afgeleide schriften waren ruim 3000 jaar in gebruik. Een lange geschiedenis dus.

Naast de hiërogliefen was er het hiëratisch schrift, dit is een aparte handgeschreven versie van het hiërogliefen schrift dat gebruikt werd voor het dagelijks gebruik.

Lange tijd waren de hiërogliefen een gesloten boek, hierover gaat hoofdstuk IV. Inhet laatste hoodstuk wordt de ontcijfering van de hiërogliefen behandeld. In dit hoofdstuk veel afbeeldingen van hiërogliefen en de vertalingen die er gemaakt werden.

Als extra informatie komen de hiëroglifische namen van de koningen aan bod, gevolgd door een chronologie en de koningen van het oude Egypte.

Het boek bevat veel helder geschreven informatie. Ik vond het stuk over Oud-Egyptische grammatica interessant, evenals het stuk over data en getallen. Heel leerzaam en het helpt je om een klein beetje de hiërogliefen te lezen. Dat is, zoals gezegd, niet het doel van het boek, maar dankzij de vele voorbeelden ga je toch dingen herkennen.

Thoetmosis III doodt zijn vijanden. Te zien in de tempel van Karnak. (Eigen foto).

De hiërogliefen zijn voor vele doelen gebruikt, die worden hier behandeld, voorbeelden: inscripties voor de goden, begrafenisteksten, autobiografieën, soldatenverhalen, expeditieverslagen, kronieken, administratieve documenten, verhalen, teksten over magie en geneeskunde en teksten over wijsheid en filosofie. Dodson bekijkt onder meer of we bij deze teksten feiten en fictie kunnen scheiden.

Natuurlijk is er aandacht voor de steen van Rosetta. 

Tussendoor wordt uitleg gegeven over verschillende aspecten van de Egyptische beschaving, bijvoorbeeld, wat was de taak van een vizier en van een kanselier, wat waren ambtenaren van de staat?

Veel boeken over het Oude Egypte zijn fraai geïllustreerd en dat geldt ook voor dit boek. 

De hiërogliefen van het oude Egypte.

Aidan Dodson.

Veltman utgevers.

2001

Dodson heeft meerdere boeken over Egypte geschreven, waaronder: