Nieuws

Spot op: Hitlers laatste offensief.

De slag om de Ardennen. Dit is een zogenaamd Bookazine, een luxe tijdschrift. Honderdachttien bladzijden gevuld met tekst en veel mooie foto’s en duidelijke graphics. Wie zich verdiept heeft in het Ardennenoffensief zal geen nieuwe informatie tegenkomen, maar, mede dankzij de illustraties, is dit toch een aanrader. (Geplaatst 28 dec. 2020)

Willem Lodewijk.

Nieuw, Willem Lodewijk – stadhouder en strateeg. Willem Lodewijk was de steun en toeverlaat van prins Maurits. Hij komt regelmatig ter sprake in de biografie over Maurits van A.Th. van Deursen dat op deze site besproken wordt. Van Deursen schrijft lovend over hem. Willem Lodewijk heeft nooit veel aandacht gekregen, dat is niet terecht en dit boek doet daar wat aan.

Het boek is verschenen bij uitgeverij Verloren. Regelmatig zet deze uitgeverij bij de boeken filmpjes op internet, zo ook bij dit boek. In een interview vertellen de redacteuren van het boek over Willem Lodewijk en natuurlijk over het boek. Erg leuk. Zie de website van de uitgeverij. Geplaatst 11 december 2020.

Keizer Wilhelm II – Fotoboek.

Begin november is het boek ‘Vorstelijk verzameld – De foto’s van Wilhelm II’ verschenen. In dit boek foto’s vanaf zijn jeugd tot zijn sterfbed. De ex-keizer vluchtte naar Nederland en er volgde in de maanden erna 64 treinwagons vol inboedel, waaronder zo’n 13.000 foto’s, daarvan staan er zo’n 400 in dit boek. Een deel van de foto’s is te zien op: fotocollectie.huisdoorn.nl

‘Vorstelijk verzameld – de foto’s van Wilhelm II’. Uitgeverij Matrijs in samenwerking met Huize Doorn.

Geplaatst 2 dec. 2020

‘Na het Achterhuis’.

Op 24 november verschijnt ‘Na het Achterhuis’ van Bas von Benda-Beckman en Erika Prins. In dit boek wordt gekeken naar wat er gebeurd is met de acht onderduikers uit het Achterhuis na hun arrestatie op 4 augustus 1944. Het boek verschijnt bij uitgeverij Querido.

Van Bas von Benda-Beckman verscheen in 2019 ‘Hotel Oranje – een Duitse gevangenis in Scheveningen.’ Dit boek stond dit jaar op de longlist voor de Libris geschiedenisboekenprijs.

Uitgeverij Verloren.

Bij Uitgeverij Verloren zijn enkele boeken over Nederlands-Indië / Indonesië verschenen. Een van de laatste is ‘Een onmogelijke missie’ van Claartje Bunnik.  Het boek gaat over Jaap Hangelbroek die bestuursambtenaar was in de nadagen van Nederlands-Indië.

Tjalling Bouma schreef een boek over de totstandkoming van de Republiek der Verenigde Staten van Indonesië. Hoofdpersoon is Anak Agung, hij werd  bijgestaan door Jaap Hangelbroek, en streefde naar een federaal Indonesië. Dit streven was niet succesvol.

Over kerken en de oorlog in Indonesië – 1945-1950, verscheen ‘Voor de geest en het moreel van de troepen’, onder redactie van Marleen van den Berg en George Harinck.

Een mooie aanvulling op de boeken over de Zuiderzee is het boek ‘Vrachtvaarders van Europa’, dit behelst een onderzoek naar schippers uit Makkum in Friesland van 1600-1820. Ik denk dat een recensie van dit boek op de site zal verschijnen, het lijkt me heel interessant. Het einde van de glorietijd van Makkum werd veroorzaakt door de Vierde Engelse Oorlog en de Franse tijd.

Uit het nieuwe aanbod boeken over de Tweede Wereldoorlog heb ik onlangs ‘Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat’, de geschiedenis van antisemitisme in West-Europa, gekocht. 

Via een nieuwsbrief kun je op de hoogte gehouden worden. Geplaatst 12 november 2020.

Het Niemann album.

Bij uitgeverij Verbum is op woensdag 14 oktober een bijzonder boek uitgekomen. Het gaat om ‘Het Niemann album’, dit album bevat, nooit eerder vertoonde, foto’s van vernietigingskamp Sobibor. Nooit eerder kregen we zo’n goed beeld van deze verschrikkelijke plek.

Johann Niemann was huisschilder en begon bij de SS een carriè als verdelger van Joden, hij werd gedood tijdens de opstand van 14 oktober 1943. Kort geleden werden ruim 350 foto’s uit zijn bezit ontdekt. De unieke verzameling is in ‘Het Niemann album’ te zien.

Woensdag 14 oktober. NPO 2 Documentaire: ‘Sobibor, het kamp dat niet bevrijd werd’. Hierin ook aandacht voor dit boek.

Bezoek de site van Verbum voor het originele persbericht.

www.verbum.nl Gebonden, 380 bladzijden Prijs: € 29,50 ISBN: 978949302835

Geplaatst 14 oktober 2020.

———————————————————————————————-

Na wat updates waren enkele recensies ‘verdwenen’, het zijn Is dit een mens van Primo Levi en Bus uit Dachau van Jos Schneider en Gijs van de Westelaken. Ze staan nu weer op de site. Geplaatst 4 oktober 2020.

_______________________________________________________________________

Geplaatst 24 september 2020. Op 25 oktober 2020 zal de winnaar van de Libris geschiedenis prijs bekend gemaakt worden tijdens het radioprogramma OVT op radio 1.

Vijf boeken zijn van de longlist verdwenen, de volgende vijf boeken zijn nog in de race:

Mar Oomen – Missievaders.

Pieter van Os – Liever dier dan mens. Over Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau.   Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog).

Angelie Sens – De kolonieman. (Johannes van den Bosch – 1780-1844. Volksverheffer in naam van de Koning.)

 Enny de Bruijn – De hoeve en het hart. (Een boerenfamilie in de Gouden eeuw).

Eva Vriend – Eens ging de zee hier tekeer. (Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners).

De vijf boeken die van de lijst zijn verdwenen zijn:

1 Hans Luijten – Alles voor Vincent. (het leven van Jo van Gogh – Bonger).

2 Theo Mulder – De hersen verzamelaar. (Het veelbewogen leven van Franz Joseph Gall 1758-1828)

6 Dik Verkuyl – De gedrevene. (Joop den Uyl 1919-1987)

7 Bas von Benda-Beckmann – Het Oranje Hotel. (Een Duitse gevangenis in   Scheveningen.)

9 Carolina Lenarduzzi – Katholiek in de Republiek. (De belevingswereld van een religieuze minderheden. 1570 -1750)

————————————————————————————————————-

Geplaatst op 15 september 2020. Komende besprekingen:

Maurits van Nassau – A. Th. van Deursen.

Het dorp – Wim Daniels.

Otto Skorzeny. Hitlers favoriete commando – Stuart Smith.

—————————————————————————————————–

Geplaatst op 15 september 2020. Na wat wijzigingen, waarbij zelfs even alle tekst verdween, staan nu de eerste acht besprekingen op deze site. Het gaat om:

Eens ging de zee hier tekeer – Eva Vriend.

Bij ons in Austerlitz – Arnon Grunberg.

Acht dagen in mei – Volkert Ullrich.

De laatste slag – Cornelius ryan.

Philips Willem – P.J. Schipperus.

Is dit een mens – Primo Levi.

Strepen aan de hemel – Durlacher.

Controverses – Van Hooff, Buijtendorp & Nijssen.